Седмината белетристи, номинирани за тазгодишната национална награда за литература „Елиас Канети“, ще участват в едноименния литературен фестивал, който дружество „Канети“ организира за 14-и път. Форумът ще носи названието „Дъхът на Европа“ и ще се проведе от 1 до 17 октомври, съобщиха от дружеството, ръководено от проф.Пенка Ангелова. Организаторите са поканили Захари Карабашлиев, Иван Станков, Момчил Николов, Георги Господинов, Теодора Димова, Русана Бърдарска и Христо Карастоянов, чиито нови книги са номинирани за приза с името на ноеловия лауреат. 
„Дъхът на Европа“ 2021 ще представя също млади, все още непревеждани в България писатели от Германия, Австрия и Чехия. Сред тях са родената през 1994 г. Аманда Ласкер-Берлин, която е впечатлила немскоезичната четяща публика с романа „Ива диша“ за времето на Третия райх. Предстоят срещи с австрийката Маргрет Крейдл, с чехкинята Павла Хоракова и германеца Макс Чолек, а изложба ще отбележи 100-годишнината от рождението на големия полски философ и фантаст Станислав Лем. 
Скоро програмата на литературния фестивал „Дъхът на Европа“ ще бъде качена на сайта на МД „Елиас Канети“, увериха оттам.