Нови допълнителни контейнери бяха поставени на много места в Русе с идеята да се прекрати грозната картина на натрупани боклуци около преливащи съдове за отпадъци. Проблемът е, че контейнерите бяха поставени по тротоари или направо на улицата, а не в определените за тях места или специално изградени „джобове“. В центъра на града пък се получи струпване на съдове, тъй като накуп има контейнери за разделно събиране, за общ битов отпадък и за дрехи. 
Поставени на тротоара, допълнителните контейнери пречат на гражданите, а оставени на улицата, където няма тротоар, стесняват пътното платно и затрудняват преминаването на автомобилите. Така една добра идея за решаване на един проблем ражда друг поради недомислено изпълнение.
За сравнение - в Нидерландия например контейнерите се ползват, като се отварят с карта от живеещите в дадена сграда. Общината в 200-хилядния град Грьонинген е направила така, че когато контейнерът е почти пълен, мобилен телефон праща съобщение и веднага тръгва камион, за да го изхвърли.