Част от русенци ще останат без топла вода за период от 40 дни - от 20 септември до 29 октомври, тъй като „Топлофикация Русе“ ще извършва сложен ремонт. Той ще бъде на ул.“Чипровци“ в 70-метров участък между кръговото кръстовище и жп линията. Засегнати ще бъдат обектите, намиращи се в кв.“Здравец“ между улиците „Юндола“, „Чипровци“ и бул.“България“, кв.“Родина“, ЦЮР и „Мидия Енос“.
Защо се налага този ремонт да се прави точно сега - отговор дава инж.Георги Коларов, началник на „Топлопреносни мрежи“ в „Топлофикация Русе“.

- Инж.Коларов, какво налага спиране на топлоподаването за 40 дни?
- Става въпрос за подмяна на участък от магистрален топлопровод, който е с диаметър 500 мм на тръбата. Дължината на участъка е около 70 метра, а тръбопроводът е на около 3 метра под нивото на терена. Отнема доста време, докато се разкопае, да се стигне до тръбите, да се извадят старите тръби. Фактически 70 метра топлопровод означава 140 метра тръба с този диаметър. След това да се положат новите тръби с всичките допълнителни елементи, които има по един топлопровод, за да осигурим нормалната му работа и експлоатация. Всички тези операции заедно с технологичното време при изпълнение на всяка от тях налагат срокът да бъде малко по-дълъг. Такъв ремонт не е правен по мрежата на „Топлофикация Русе“ от 2012 г. Ц тогава подменяхме подобни участъци, но с малко по-малка дължина със същия диаметър.
- Не беше ли възможно да се направи подмяната през лятото?
- За едно такова спиране няма подходящо време, още по-лошо щеше да бъде, ако спрем топлоподаването при температури от 40 градуса. Конкретният топлопровод последните години направи няколко сериозни аварии през отоплителния сезон, когато се наложи спиране за около 7-8 дена на всички тези потребители, които и сега ще бъдат спрени. И тогава е още по-неприятна ситуацията, когато е в отоплителен сезон. Действително започваме една идея по-късно, все пак тръбопроводът е с доста голям диаметър. Това не са тръби, които могат да се купят бързо и лесно, за тях също е правена обществена поръчка, избран е изпълнител, той ги достави в срок. Има извършено проектиране с всичките процедури, съгласувки с други експлоатационни дружества и община Русе, издаване на разрешение за строеж от общината. Всичко това изискват време за реакция.
Първоначално имахме идея да подменяме друг топлопровод, но след края на отоплителния сезон, като оценихме състоянието на този и на другия участък, се оказа, че този е в много по-лошо положение. И рискуваме да има продължителни ремонти през отоплителния сезон. Другият може да изчака до следващата година, тъй като досега не е имало аварии по него. Единственото ни притеснение е дали ще успеем да свършим до началото на отоплителния сезон, но се надявам, че няма да има проблеми.
- Колко време реално ще отнеме подмяната?
- Подмяната на един такъв топлопровод в бетонен канал поради ограниченото пространство на работа в този канал малко забавя чисто физически монтажа на тръбите и извършването на заварките. Не е като да е направен изкоп и хората свободно да могат да работят. Те са ограничени от габаритите на този бетонен канал, но така са старите топлопроводи, всичките са в такива бетонни канали. Сега ще бъдат сложени предварително изолирани тръби с изолация от пенополиуретан, която е една от най-добрите изолации към момента. Оттам очакваме да намалеят и топлинните загуби.
- Каква е стойността на инвестицията?
- Приблизително около 200 000 лв. - това е с материали, труд, възстановителни работи на пътното платно след това и асфалтирането му.