Русе става централна точка в три от шестте литературни маршрута в България и Румъния, разработени по трансграничен проект, посветен на писмените съкровища по бреговете на Долен Дунав. В дестинацията „Пътуване от книга до филм“, началото на която е в град Турну Мъгуреле, в Русе туристите ще се разходят по площад „Батенберг“, ще видят Мъжката гимназия, където учителят Стоян Михайловски създава българския химн на просветата, ще разгледат кулата с часовника в библиотека „Любен Каравелов“. Следва посещение на търговската къща на Саркис Куюмджиян, баща на писателя и холивудски актьор Дикран Куюмджиян, известен с псевдонима Майкъл Арлен. И, разбира се, ще бъде посетен и Дом Канети, свързан с нобелиста Елиас Канети. 
Сградите, напомнящи за Майкъл Арлен и Елиас Канети, са основни обекти и в маршрута „Литература у дома. Мемориални къщи“, който пък тръгва от Гюргево и Музея на хартията в Комана. Русенци ще запознаят гостите си и с личността на Захари Стоянов, и с печалната съдба на Змей Горянин. В третия маршрут Русе е мястото, където деца ще откриват в литературна игра написано „съкровище“ - поговорка, пословица, крилата мисъл. 
Останалите три маршрута по проекта ще представят на ценителите важни места, свързани с румънски и български писатели, като в България акцентите са в Берковица със спомен за Йордан Радичков и в Свищов с Алеко Константинов. В Румъния дестинациите обхващат градове като Крайова, Дробета Турну Северин, Бекет и др. 
Финалът на проекта, по който Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и библиотеката в Крайова са партньори на фондация „Глобални библиотеки България“, тече в момента в Русе с литературен фестивал. Той бе открит вчера с участието на представители на всички градове-участници. Поздравления поднесоха зам.областната управителка Стефка Караколева и кметът Пенчо Милков. 
Предстоят детски творчески работилници за екслибрис, комикс и родословно дърво, изложби, срещи и презентации. Ще бъде представен и електронен литературен портал с 400 000 дигитални изображения на литературни образци и материали, свързани с историята, културата и религията на българската и румънската област по долното течение на река Дунав.