Как са изглеждали площадите, улиците, крепостите, мостовете и градските пазари в градовете на Балканите преди около столетие? Представа за това дава новата изложба, която е подредена в една от залите на Историческия музей. Пощенски картички от различни колекции показват различни градски гледки от София, Загреб, Белград, Букурещ, Загреб, Любляна и Баня Лука. Лъвовият мост в Мостар, Драконовият мост в Любляна и Стари мост в Мостар припомнят изгледите, отпечатани върху постери. 
Изложбата „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички“ е подготвена от Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките в партньорство с Регионалния исторически музей в Русе. Това става в рамките на националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от Министерството на образованието и науката. 
Сред любопитните пейзажи от старите балкански градове посетителят ще види първите хърватски трамваи, крепостта на албанския бряг на Шкодренското езеро, пазар в Калофер, Капълъ чаршъ в Истанбул. В колекцията от стари снимки на дворци, театри, арки и резиденции има и един русенски изглед. Той показва църквата „Всех Святих“, заснета през 20-те години на миналия век. 
Изложбата може да бъде видяна в Историческия музей до края на октомври, каза директорът на РИМ проф.Николай Ненов. На оградата на Лапидариума също са окачени няколко табла, които подсказват на минувачите богатството на експозицията вътре в музея.