Наредбата за обновяване на жилищния фонд на община Русе, която включва и продажба на част от общинските жилища, отново забуксува в редовните комисии на общинските съветници, независимо от направените промени по техни предложения. Тя не мина вчера в комисиите „Взаимодействие с гражданското общество“, „Култура и религиозни въпроси“ и „Териториално устройство и строителство“. 
Зам.-председателят на комисията по култура Орлин Дяков определени причината за това като „разминаване на гласове“, след като наредбата бе отхвърлена с четири гласа „против“ и три „за“. В комисията за взаимодействие с обществото нямаше дебати по темата, а наредбата бе отхвърлена с три на три гласа. С два „против“, два „въздържали се“ и три „за“ съветниците я отхвърлиха и в комисията по териториално устройство. „Концепцията на Общината е тотално сбъркана. Тя трябва да е пазарно ориентирана или социално, а ние навлизаме, образно казано, в параграф 22“, коментира председателят на комисията Иван Иванов. 
През юли наредбата не мина в комисиите „Екология“, „Здравеопазване и социална политика“, „Териториално устройство и строителство“ и „Младежта и спорта“ и бе оттеглена за преразглеждане. Тогава бяха направени и следните промени по предложения на общински съветници:
Да се продават 3% от жилищата, а не 1,5%, както беше в първоначалния вариант, но с изключение на къщите, ведомствените жилища и жилищния резерв.
За да има гаранция, че жилищният фонд няма да намалее прекомерно, е включен текст, че броят на жилищата не може да бъде по-малък от 1400. 
За гаранция, че средствата от продадените жилища ще се използват за обновяване на жилищния фонд, е включено условието задължително минимум 80% от приходите да бъдат използвани за ремонт и закупуване на нови жилища. При гласуване на бюджета няма проблем да се използват и 100% от приходите за същата цел. 
Променена е и тежестта на критериите в случай, че има много кандидати. 1 точка се дава за всеки 5 завършени години в жилището, вместо за всяка една. С тази промяна общината цели да продаде по-старите и амортизирани жилища. 
Неприетите промени, предложени от общинските съветници, са да има такса за обработка на документи 300 лева, както и 25% от цената на едно жилища да бъде намалена според извършените ремонти от стопаните му. 
Интерес към продажбата на общински жилища не липсва, каза на 7 септември в комисията по екология зам.-кметът Златомира Стефанова, която оповести, че вече има подадени 12 молби, независимо че наредбата още не е приета от Общинския съвет. 
Ако тя все пак стигне до заседанието на Общинския съвет на 13 септември, се очертава да бъде отново повод за разгорещени дебати.