Едно от събитията в съпътстващата програма на фестивала „Мартенски музикални дни“ ще предизвика интереса на русенци и на гостите на фестивала. Със сигурност ценителите на изкуството и на невероятния дух и обаяние на художника Андрей Даниел ще дойдат на откриването на фотоизложбата, която показва снимки от последния период от живота на твореца. Фотоекспозицията се нарича „Андрей Даниел - последните 7 години“ и в нея друг творец, фотографът Стефан Джамбазов, е събрал мигове от своите срещи от последната права на родения в Русе художник. 
„Обикновено говорим за първите седем години в живота на един човек. Но тук снимките показват някои моменти от последните седем - също важни и магични от земния му път. В тях за Андрей имаше много положителни емоции - признания, работа в Академията в София и филиала в Бургас, но и тежко боледуване. Но той не се предаде на болестта и работеше, и преподаваше до края... И беше щастлив. Защото твърдеше и вярваше, че хората на изкуството трябва да синтезират смисъл“. Това е написал за изложбата Стефан Джамбазов. 
По ирония на съдбата самият Джамбазов - журналист, фотограф, сценарист и режисьор, губи битката с коварна болест и напуска земния свят на 15 март миналата година - буквално дни, след като стана ясно, че „Мартенски музикални дни 2020“ се отлагат, а с тях и фотоекспозицията. 
Сега организаторите на фестивала и най-вече хората от Художествената галерия стискат палци повече отлагания да няма. И на 18 септември в 18 ч в пространствата на „Борисова“ 39 русенци да си припомнят топлата усмивка и грейналите огънчета в погледа на Андрей Даниел. Изложбата се осъществява по проект на  фондация „Въпреки“, подкрепен от Национален фонд „Култура“, и до 30 септември ще остане в Художествената галерия в Русе. Впрочем това е галерията, която Андрей Даниел обичаше и ценеше, винаги идваше с удоволствие в своя и на баща си - големия режисьор Леон Даниел - роден град. И реалният израз на това са творби на художника, дарени от него на Художествената галерия.