Ресторантьори, хотелиери, служители в заведения и таксиметрови шофьори протестираха вчера в Русе срещу затварянето на заведения и липсата на адекватни компенсации за работещите и бизнеса. Шествие от около 500 души премина от Халите по централната пешеходна улица „Александровска“ до сградата на областната и общинска администрации. Под общ наслов „Свобода за бизнеса“ бяха издигнати лозунги като „Искаме да работим“, „Оставете избора на хората“, „Най-скъпият ток в Европа не стига“ и др. 
Въпреки че протестът бе обявен като всеобщ, далеч не всички заведения бяха затворили врати и „стачкоизменниците“ бяха освиркани от шествието. Собствениците на тези ресторанти и кафенета всъщност не бяха там, а клиентите по масите масово недоумяваха с какво са заслужили това недоволство. 
От миналата година браншът трупа загуби и по-спокойните летни месеци съвсем не са върнали загубеното финансово благополучие. Много работещи напускат заради несигурното бъдеще и си търсят по-стабилна работа, за да могат да плащат наеми и кредити, споделиха ресторантьори. 
Заетите в бранша се притесняват, че затварянето на нощните заведения, което от вчера е факт, скоро ще се разпростре и върху тях, а към момента няма никаква яснота за евентуални компенсации от държавата. Според собственика на дискотека „Шоурум“ Петър Йорданов по-голямата част от колегите му са изключително затруднени и не знаят как да задържат служителите си. „Аз мога да пренасоча хората си, защото имам и друг бизнес, но повечето нямат такава възможност. Няма как да се издържи с някакви приходи само от летните месеци, Русе не е София, младите хора ги няма и сега дискотеките работят един ден в седмицата - в събота. В останалите дни броят на клиентите е символичен“, каза Йорданов.
В протеста се включиха и таксиметрови шофьори, основно от фирма „Грийн такси“. Те обаче не блокираха улици, каквито бяха предварителните закани, а само обикаляха бавно по централните пътни артерии, без да създават сериозни затруднения за движението.