Литературни маршрути в градовете по българския Дунав, забавни игри с книжовен привкус, творчески работилници за изработване на комикси, екслибриси и родословно дърво. Това е само част от програмата на литературния фестивал, който провежда Регионална библиотека „Любен Каравелов“ от днес до 10 септември. Това е заключителното събитие от транграничния проект „Писмените съкровища на Долен Дунав“ на „Глобални библиотеки България, в който основни партньори са русенската РБ „Любен Каравелов“ и окръжната библиотека „Александру и Аристия Аман“ в град Крайова. 
Такъв фестивал вече се проведе в Крайова, разказа директорката на РБ Теодора Евтимова. Към литературните четения на румънски поети и белетристи са се включили българската писателка Здравка Евтимова и преводачът от румънски Христо Боев; имало е представяне на издателства и изложба на Историческия музей в Балчик. 
В Русе вече пристигнаха не само гости от Румъния, но също и от градовете по българското дунавско поречие и от Северна България - Видин, Лом, Враца, Монтана, Плевен. Литературни забележителности в тези градове също влизат в нестандартните туристически маршрути, които ще бъдат представени в Русе на 8 и 9 септември. 
Ще покажем и една изложба за големия български интелектуалец Стефан Гечев, подготвяме и изложба на комикси, каза Евтимова. Русенци също ще могат да видят изложбата за Балчик, а гостите и участниците във фестивала ще посетят Басарбовския скален манастир и Търговския дом на фамилия Канети, където проф.Пенка Ангелова, председател на международното дружество „Елиас Канети“, ще разкаже за нобеловия лауреат и за дейността на дружеството и едноименното издателство.