„Днешният празник е доказателство, колко е важно народът ни да бъде воден от истински държавници, за които волята и стремежът към по-добри бъднини не са просто думи от ежедневната реторика, а принцип на живот и работа. Сигурен съм, че ще успеем, защото виждам все повече млади хора, за които не е важно единствено какво си получил, а какво си дал на страната си. България е само една“, каза в словото си на церемонията за отбелязване на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия областният управител Борислав Българинов.
„Трябва да отдадем почит на всички българи, които направиха възможно Съединението - едно дело, единствено в новата ни българска история, дело само на българите. Единението между българите създава българщината и ще ни помогне да направим не по-малко величави дела“, добави в реч кметът Пенчо Милков. Той направи сравнение с настоящето и се обърна към политиците на страната с призив връзката с българските граждани извън страната да не бъде изгубена, а съхранена със солидарност. 
По традиция пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война на площад „Александър Батенберг“ беше строен почетен караул, а митрополит Наум отслужи заедно със свещеници от епархията заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България.