Новата учебна година стартира с невероятна новина за Първо частно средно училище „Леонардо да Винчи“, Русенския университет и пловдивската организация за подкрепа и услуги за хора с увреждания НАРХУ, които са българските партньори в международния проекта „Speech  Pathology Tools“.
Проектът „Speech and Language Pathology Interactive Tools for Teachers at Initial Education“ /“Иновативни инструменти за учители и деца в начално образование“/, финансиран по програма „Еразъм+“, е сред отличените проекти с Европейска награда за иновативно обучение в категория „Образование и грижи в ранна детска възраст“.
Наградата се присъжда за първи път през настоящата 2021 г. на приключили проекти с акцент върху дистанционното и комбинирано обучение. Целта й е да покаже изключителни преподавателски практики, прилагани в рамките на „Еразъм+“ и да отдаде признателност на учителите и техните училища, които имат голям принос за развитието на учителската професия.
Координатор на проекта бе ПЧСУ „Леонардо да Винчи“, а партньори в тригодишното сътрудничество бяха: Русенският университет, нотингамският Трент Университет, PhoenixKM BVBA /Белгия/, Национална асоциация на работещите с хора с увреждания (НАРХУ), Сръбската софтуерна компания SoftQNR,  Университетският институт за рехабилитация /Словения/ и REDVET - неправителствена и нестопанска асоциация за научни изследвания и развитие на образованието и обучението /Турция/.
Проектът „Speech Pathology Tools“ създаде онлайн инструмент за разпознаване на речеви нарушения в помощ на родителите, учителите в детските градини и началните училища, с цел ранно установяване  на говорни нарушения при децата. Онлайн приложението, разработено в рамките на проекта, предлага различни интерактивни инструменти за проверка и упражняване на говорните умения - тестове със забавни за децата дейности, флаш-карти и работни листове за практикуване на проблемни звуци. Приложението е напълно безплатно и достъпно на български, както и на всички други партньорски езици https://play.google.com/store/apps/details?id=com.softqnr.SpeechPathologyBG
 Церемонията по връчване на Европейската награда за иновативно обучение ще се проведе виртуално на 20 октомври под егидата на Мария Габриел, еврокомисар по иновации и научни изследвания, култура, образование и младеж.