843 души в областта са ангажирани в започналото днес преброяване на населението и жилищния фонд в страната. Очакванията са голяма част от хората да използват възможността за електронно преброяване. Това ще отнема 10-15 минути, докато при посещение на преброител ще са необходими около 20 минути за едно лице, посочи на среща със зам.областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов директорът на Териториалното статистическо бюро Диана Самхарадзе.
Освен че се пести време, това намалява и контакта с наетите от НСИ, което не е без значение в условията на четвъртата вълна на пандемията от Ковид-19.
Електронното преброяване ще продължи до 17 септември включително. След това тръгват преброителите, които ще приключат работата си на 3 октомври.
Електронно преброените също ще бъдат посетени от преброител, но само за да вземе генерирания 15 цифрен код от дигиталното преброяване.
За отказ от преброяване е предвидена и глоба от 160 лева, но от НСИ уверяват, че ще проявяват максимална гъвкавост и разбиране спрямо всеки.