Само през юни 80 русенски фирми попълват списъците с големи длъжници на НАП, а неплатените им данъци към бюджета възлизат на близо 30 млн. лева, показват данните на приходната агенция. Това е резултатът от новия подход в работата на данъчните след смяната на властта във финансовото министерство. Както неведнъж обясни финансовият министър Асен Василев, служителите на НАП вече не преследват фризьорските салони и дребния бизнес, а работят по фирми, които получават голям обществен ресурс, които правят големи разходи в чужбина и техни свързани лица, които имат големи касови наличности. 
Колко от проверените фирми са си платили задълженията към държавата доброволно, от справката на НАП не може да се разбере, но сериозното преизпълнение на плана за данъчни приходи говори, че броят им не е никак малък. В списъците с длъжници попадат останалите, срещу които се налагат принудителни мерки. Някои от тях са изпаднали в трудно положение сравнително скоро. Други от години се разпродават от съдия-изпълнители, но едва сега се появяват и сред длъжниците на НАП.
Както често наблюдаваме напоследък, най-големите дългове са на фирми, създадени с единствена цел източване на ДДС, които незнайно как все остават неуловими. „Юмимар“ ООД с капитал 12 лева например е натрупало дълг от над 2,5 млн. лева. Които незнайният му собственик Йонут Черасим от Румъния очевидно никога няма да плати. Друга такава е „Тианети“ ЕООД, отново с уставен капитал 12 лева и неплатени данъци за над 2 млн. Малко преди да изчезне, собственикът Илие Коман е прехвърлил фирмата на роден български „бушон“. Милионни задължения към НАП има и „Еурокомерс-2007“ на Джузепе Муньоло, занимавала се с търговия на автомобили. Още милион безнадеждни вземания НАП има да взема и от румънската „Тимилийс Трейдинг“ и италианската „Комюнитъри Бизнес“.