Доростолският митрополит Яков, свещеници и двама местни ходжи благословиха началото на реализация на проект за разработване на находище за подземни богатства „Колобър“.
На 1 септември на работната площадка край село Колобър, община Дулово, „Каолин“ ЕАД - част от германския концерн „Кварцверке“ - проведе работна среща във връзка със започване реализацията на проект за разработване на находище за подземни богатства „Колобър“.
Мултимедийната разработка на проекта бе представена от д-р Волф Харлфингер, главен изпълнителен директор на дружеството. Стана ясно, че „Каолин“ ЕАД ще разработва две 35-годишни концесии - находищата „Колобър“ и „Балабана“. Инвестицията в новия завод, който ще се изгради в Дулово за преработката на кварц-каолиновата суровина, ще надхвърли 50 милиона евро.
На срещата присъстваха д-р Юксел Ахмед - кмет на Община Дулово, инж.Невхис Мустафа - председател на ОбС Дулово, Димитър Ангелов - изпълнителен директор, общински съветници, кметове на населени места от Общината, работници и служители на дружеството.
Със специални ритуали и молитви за благодарност, здраве и благополучие Доростолският митрополит Яков в съслужение със свещеници от епархията и местните ходжи от селата Таслаково и Колобър благословиха началото на новия проект на „Каолин“ ЕАД за разработване на находище за подземни богатства „Колобър“.
Както повелява и традицията, на всички присъстващи бе раздаден курбан и хубави добруджански питки за здраве и берекет.