Част от таксите за минаване по Дунав мост да остава за община Русе - с това предложение на кмета Пенчо Милков е изразила съгласие министърът на регионалното развитие Виолета Комитова в разговор с него. Това съобщи той на пресконференция вчера.
Само за миналата година събраните средства от преминаващите през Дунав мост автомобили са 9 805 417 лева и 8 783 435 евро. Над 9 милиона лева и 8.2 милиона евро са приходите от товарни автомобили. Те се събират от агенция „Митници“ и се предават на агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, чийто принципал е Министерството на регионалното развитие. 
„Не може община Русе да не придобие част от тези суми, защото трафикът замърсява въздуха и руши пътищата. Получих уверение от министъра, че ще провери дали сумите са налични в АПИ и че може да говорим част от тях да остават за община Русе“, каза кметът Пенчо Милков. 
За каква част става дума, все още не е ясно, тъй като този разговор с министър Комитова предстои. За сравнение община Гюргево прибавя към бюджета си 100% от събраните такси. Не е ясно обаче дали решението за Русе ще дойде скоро, тъй като подобен разговор например не е воден с Видин, призна кметът Пенчо Милков. А логично не следва да бъде направено изключение само за Русе.
Във всички случаи обаче е направена крачка напред. Досега всички искания на Русе да получава поне част от събраните за преминаване на Дунав мост такси бяха отхвърляни без дори да се посочи защо.
Още една стъпка за решаване на проблема с трафика е изграждането на буферен паркинг за тирове. Кметът съобщи, че е изпратено писмо до Министерството на регионалното развитие и до всички стопански организации в Русенско. Общината предлага свой терен от 160 дка на бул.“България“ на завоя по посока Дунав мост. Според администрацията, ако 30 дка от него се използват за паркинг, ще могат да се съберат 150 камиона.
„С изграждането на буферен паркинг ще можем да упражняваме контрол. През община Русе минават над 2000 тира всеки ден, но не е ясно защо не печелим от този трафик. Обръщам се към инициативни граждани и организации да намерим начин да го правим“, каза Милков
За изграждането на паркинга Общината търси инвеститори и се надява на държавни средства за целта.
Въпросът за задръстванията Дунав мост и вижданията на правителството за решаването му беше поставен вчера в парламента на Стефан Янев от русенския депутат от „Демократична България“ Стефан Тафров. Служебният премиер отчете, че проблемът е реален, но посочи, че съществува на всички възлови гранични пунктове. Новината, която дойде от него е, че Румъния е проявила интерес към изграждане на втори мост между Русе и Гюргево. Досега съседите последователно настояваха бъдещата сухопътна връзка над реката да е между Оряхово и Бекет.