Разширяване на гробищните паркове в Басарбово и Чародейка планира Община Русе за следващата година. „Целта ни е до 2-3 години гробищата да се превърнат в действително място, където хората да почувстват усамотение с близките си. Искаме да наподобяват градини и ще почистим всички гробове, без значение платени ли са, или не“, каза на пресконференция вчера зам.-кметът Димитър Недев.
Почистването вече е започнало в гробищен парк „Чародейка“. Той разполага с 14 500 места, а гробището в Басарбово - с 50 000. Няма недостиг на места, освен по време на пиковете на пандемията, когато имаше 100% увеличение на смъртността. За това бяха представени данни от Димитър Недев: през ноември 2019 година са починалите 116 души, а през 2020 година - 279. Декември месец смъртните случаи се увеличават на 302 срещу 149 за предходната година. През март миналата година броят на починалите е 131, а тази година - 292.
„Изпращахме работници от други предприятия в „Обреден дом“, защото в „Чародейка“ няма възможност да се копае машинно, а само на ръка“, каза кметът Пенчо Милков. Причината е, че гробищата са стари и освободените места не са едно до друго, а на различни места. Затова машина не може да влезе и да копае, каквато възможност има в Басарбово.