В нещо като виенския Пратер ще се превърне Лесопарк „Липник“, ако бъде реализиран завършеният вече проект за цялостна реконструкция и осъвременяване на зоната край Николово, известна на русенци като Текето. Допреди години любимо място за разходка през уикенда, сега то в голямата си част е напълно запустяло.                            

На предстоящата сесия на Общинския съвет градските старейшини трябва да одобрят окончателния проект на Подробен устройствен план - План за застрояване на лесопарк „Липник“, с което най-после да дадат старт на процедурата.
Проектът, изготвен от русенската фирма „Гео-Чонов“, цели благоустрояване на парка чрез цялостна реконструкция и осъвременяване, целящи да го превърнат в атрактивна зона за отдих, спорт и забавление. Ще бъдат обновени съществуващите заведения и места за настаняване, седем от които вече имат одобрени планове за застрояване. В зелените зони ще бъдат разпръснати множество площадки за спорт и развлечения. Планът включва множество детски площадки и пет спортни площадки, три от които комбинирани с басейн. Те ще включват игрища с малки вратички, фитнес на открито, федербал и др. Трасета за зимен спорт - шейни и сноуборд, ще бъдат изградени в северозападната част на парка. Трасето за крос е с дължина 2 км. На брега на езерото ще се разположи база за масов воден спорт с лодки, колела и др. На мястото на съществуващия зоокът ще бъде изградена зона за атракционни съоръжения, а нов зоокът на 50 дка площ ще бъде изграден в западната част на парка. На северозападния бряг на езерото ще се обособи зона за спортен риболов, предвидена е и база за корабомоделизъм. Площадките за пикник ще са четири, като на тях ще се изградят съответните съоръжения за барбекю.  
Няма да липсват и обекти за културни развлечения - два открити амфитеатъра, открита площ за забави, три плаващи платформи за забави и атракции, горска класна стая и информационен видео център за представяне на растителния и животинския свят в горския масив. Предвиден е и параклис в централната част, до главната пешеходна зона.
Разбира се, всички тези хубави неща няма да се случат много скоро, поне ако съдим с какви темпове се движи проектът. Идеята за цялостна реконструкция на Лесопарка датира от далечната 2015 г. и оттогава напредва със скоростта на костенурка. След като Министерски съвет разреши да се направи необходимата замяна на горски територии, започна дълъг процес на съгласуване - с Изпълнителна агенция по горите, РИОСВ, с Регионалния исторически музей заради наличието на археологични ценности на територията на лесопарка. Търсено е и становище от Центъра за подводна археология в Созопол, тъй като се оказва, че в чашата на язовир Текето се намира селищна могила от Халколитната епоха, чиято точна локация не е съвсем ясна. И ако се окаже, че тя трябва да бъде установена, това ще забави проекта още повече.
Дори и без тази евентуална спънка обаче пътят от изготвянето на проекта до превръщането му в реалност е дълъг. След приемането на подробния устройствен план /ПУП/ ще трябва да се изготви инвестиционен проект, за да се види какъв финансов ресурс ще е необходим за реализацията на всички предвидени дейности. След което очевидно ще се върви към кандидатстване с проект по някоя от европейските програми за подобряване на градската среда. След което да се обявят обществени поръчки за проектиране, надзор и извършване на строително-монтажните работи. И, дай Боже, след още 5-6 години всички тези детски и спортни площадки, басейни и атракции станат реалност.