Лекоатлетът на „Дунав“ Християн Стоянов спечели симпатиите на зрителите по БНТ с джентълменско изявление по адрес на шампиона в Параолимпийските игри Иван Яремчук. Руснакът завърши първи с много малка преднина, а Християн спечели сребърен медал в бягането на 1500 метра.
„Съперникът ми бе много силен и заслужи титлата. Радвам се, че бях сред най-добрите. Мечтаех и се борих за този медал“, каза Стоянов.
Той призна, че заради подготовката за Токио занемарил обучението си. Лекоатлетът е студент, бъдещ специалист по връзки с обществеността. 
„Ще наваксам с магистратурата и всичко ще е наред“, обеща вицешампионът.
Камерите на БНТ пренесоха зрителите в личната тренировъчна заличка на другия сребърен медалист от Токио - Ружди Ружди. Той се включи от родното Глоджево.
„Съперникът ми - бразилецът Уолъс Сантош, спечели незаслужена титла. Аз съм доволен от постигнатото. Живот и здраве, ще бъда още по-силен. Дано само да се опазя от контузии“, пожела си гюлетласкачът.
Претенциите на Ружди са напълно основателни. Към количката на съперника му беше монтиран метален прът, за който той се хващаше при всеки опит и така си осигуряваше допълнителна стабилност и сила на изтласкването. Въпреки очевидното нерегламентирано предимство, съдийската комисия не уважи българската контестация, като в подтекста на решението се чете принцип от правото - което не е забранено, е разрешено. Така Ружди отстъпи златото не заради по-слаба форма, а заради пропуск при писането на правилника. Той обаче е толкова очевиден, че е много вероятно тихомълком да бъде поправен, но след време, когато несправедливостта в Токио бъде позабравена.