Клавирно трио на трима музиканти ще направи първата си изява под името „Канети“. Преслав Ганев, цигулка, Стамен Николов, виолончело, и Румен Трайков, пиано, ще изнесат концерт в петък, 3 септември, от 19 ч в зала „Европа“ на Доходното здание, при вход свободен. 
Тримата музиканти се срещат за първи път преди 10 години като студенти в Музикалната академия в София и започват да свирят камерна музика заедно. Преслав и Стамен са русенци, завършили Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“, а Румен е от Плевен. След няколко концерта Преслав и Стамен заминават за Испания като стипендианти на частното училище „Рейна София“ с патрон кралицата на Испания. В момента Преслав е цигулар в Симфоничния оркестър на Гран Канария, а виолончелистът Стамен е в Мадрид, свири в Кралската опера на Испания. Пианистът Румен 6 години преподава в Музикалната академия в София, сега работи в Музикалния театър „Стефан Македонски“. 
Желанието на тримата да свирят заедно ги събира отново. За име избират това на Нобеловия лауреат за литература Елиас Канети, чийто път в литературата го води в различни държави по света. Международно дружество „Елиас Канети“ помогна на музикантите да се свържат с дъщерята на писателя Йоханна Канети, която притежава авторските права над името. Тя прие идеята безусловно, щастлива е, че български музиканти, русенци при това, искат да носят името на баща й и очаква да чуе първия професионален запис на триото. 
В първия концерт на трио „Канети“ ще прозвучат творби на Франц Шуберт и Хоакин Торина. Концертът е част от Есенния салон за култура на общината.