Да бъде закрита постоянната общинска комисия за взаимодействие с гражданското общество, предлагат общинските съветници от СДС.
Елеонора Николова, Станимир Станчев, Деян Недков и Иван Григоров напомнят, че още при приемането на правилника за работа на Общинския съвет са били против „създаването на на подобен род синекурна структура“ и са гласували против нея. Според тях комисията „се явява пощенска кутия“ и постъпилите в нея сигнали на граждани на община Русе само се препредават на администрацията, като това в някои случаи води до недоразумения и щети. Очакваният избор на омбудсман пък съвсем ще обезсмисли съществуването й.
Дали тази идея ще намери подкрепа, ще стане ясно на предстоящата сесия.
Междувременно от Общината съобщиха, че за поредния, пети опит за избор на омбудсман кандидатите са четирима - Милена Цонева–Георгиева, Ина Райчева–Цонева и Мариян Димитров, които пробваха късмета си и на предишния конкурс, който завърши без избор на обществен посредник, и новото, но добре познато в Русе лице - Валентин Димитров, бивш лидер на „Подкрепа“. Комисията за избор на омбудсман допусна вчера и четиримата до събеседване.