Волейболистите на България до 19 години ще играят на финала на световното първенство в Иран.

В първия полуфинал в Техеран те победиха състава на Русия с 3:2 гейма (14:25, 25:21, 25:20, 20:25, 15:13). Така за втори път български отбор стига до финал на световно в колекнивен спорт след триумфа на водените от Светослав Стойчев волейболистите до 21 г. на шампионата в Кайро. Сред златните медалисти тогава беше и сегашният селекционер Мартин Стоев, който беше определен за най-добър играч на турнира.

Стоев започна със Стоил Палев, Александър Николов, Лазар Бучков, Виктор Бодуров, Георги Татаров, Владимир Гърков и Георги Митов – либеро.

Русия поведе от самото начало, благодарение на отлични начални удари, които затрудниха нашия отбор при посрещане. Тимът на Максим Максимов увеличаваше преднината си, която достигна до 9 точки при 21:12. Българите грешаха на сервис, а и не успяха да се справят на блокада. При 24:14 руснаците стигнаха до десет сетбола и реализираха още първия от начален удар.

Във втората част националите се съсредоточиха, отърсиха се от напрежението и за първи път поведоха в двубоя при 4:3. Преднината набъбна на 4 точки при 9:5, което накара Максимов да поиска прекъсване. После България стигна и до 12:6.За съжаление Русия успя да изравни при 16:16. След ас на Александър Николов поведохме с 21:18. Стигна се до 24:20 и българите взеха гейма при втората си възможност.

С повишено самочувствие избраниците на Стоев тръгнаха с 3:0 в следващата част. Волейболистите ни практически отказаха съперника, когато поведоха с 18:10. След атака по диагонала на Николов се стигна до 24:20 и при следващото разиграване България взе гейма, за да поведе с 2:1.

Четвъртата част започна равностойно, но Русия поведе с 9:6 и Мартин Стоев поиска прекъсване. Отборът на Максимов увеличи разликата и в крайна сметка вкара мача в тайбрек.

В заключителния гейм играта вървеше точка за точка. След ас на капитана Михаил Лабински Русия направи брейк за 10:9 точки. Българите успяха да изравнят при 12:12. След атака на Антов нашите стигнаха до мачпойнт при 14:13 и веднага след това спечелиха двубоя, за да се класират за финала и да вземат реванш за загубата с 1:3 от същия съперник в групата.

Георги Татаров завърши с 18 точки, а Александър Николов добави 15.

За златните медали България очаква победителя от мача Полша - Иран.