Съюзът на дунавските овощари се присъединява към националния протест на животновъди, овощари, зеленчукопроизводители, преработватели от 27 браншови организации от сферата на земеделието, който ще се проведе утре. Фермерите са недоволни от липсата на ковид компенсации в проекта за актуализация на бюджета за настоящата година и настояват в него да се добавят поне 70 млн. лева. Земеделците ще затворят за 4 часа главен път София-Варна, в района на Шереметя край Велико Търново.
Ще пътуваме от Русе, за да участваме в националния протест. В проекта за нов бюджет няма нито лев от обещаните за земеделието. Мярката за компенсиране на спада в приходите на земеделците заради пандемията беше пусната миналата година, но липсва както в първоначалния бюджет за тази, така и в актуализирания. Европейската комисия удължи прилагането й за тази година, във всички други държави я има, само при нас липсва, каза председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев. Според него доста депутати са поели ангажименти да внесат необходимите поправки в проектобюджета, но досега такива официално внесени предложения липсват.
Спадът в продажбите на овощарите е драстичен и кажи речи на всички пазари. Тотално липсват поръчки от Румъния, която допреди две години бе основния пазар за дунавските производители на плодове. Сриват се и продажбите за клиентите по Черноморието, където туристите от чужбина са кът. Продавахме много във Варна, но там сякаш са спрели да ядат праскови и кайсии. Същата тенденция се вижда и на местните пазари - вместо в пандемията да наблягат на по-здравословните плодове и зеленчуци, хората орязват по-скъпите продукти, вероятно заради намалелите доходи, каза Колев.