Производителят на хартиени шпули и кори за яйца „Брани 90“ ООД за втори път е засечен да оцветява в стряскащи тонове Русенски Лом, съобщи вчера Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/.
Предишното нарушение на същата фирма бе констатирано преди две години - през септември 2019-а. И тогава, и сега от площадката на фирмата в „Славянско изкуство“ в реката се бяха излели млечнобели води и това предизвика тревога сред живеещите и работещите в района.
Констатациите на РИОСВ тогава и сега си приличат като две капки вода - отпадъчните води от производството на фирмата са се стекли в канализацията, без тя да има договор за заустването им с ВиК. Предписание за сключване на такъв е направено и през 2019 година, сега се повтаря, остава все пак да бъде изпълнено.
Успокояващо звучи единствено констатацията при идентичния предишен случай, че направените проби са отчели, че няма отклонение от нормите и няма реално замърсяване на реката. Сивкавият цвят се дължал на използваните от дружеството продукти, между които нишесте и пресована хартия.
Сигналът, предизвикал сегашната проверка на експерти от РИОСВ и представител на ВиК, е подаден на тел.112 на 27 август. Според управителя на предприятието през същият ден е извършвано почистване на площадката.
 Предстоят да се предприемат и наказателни мерки срещу фирмата, съобщиха от РИОСВ.