За 11 614 ученици в Русенска община на 15 септември ще удари първият звънец за новата учебна година. Това съобщи на пресконференция вчера зам.-кметът Енчо Енчев. Първокласниците са 1013, като все още има 60 свободни места. Броят на децата в първи клас е съпоставим с тази от предишни години, каза началникът на общинския отдел „Образование“ Таня Тодорова и уточни: „В Русе и сега се раждат много деца, проблемът е, че докато дойде време да тръгнат на училище, голяма част от тях напускат града и страната“. Това потвърди и Енчо Енчев, като посочи, че в момента 2601 русенски деца се намират в чужбина, от тях 710 са на възраст между 5 и 7 години. 
В 19-те детски градини в Русе и селата са записани 4347 деца. Голямо е желанието ни не само първият учебен ден да е присъствен, а реалното посещение на градините и училищата да бъде един по-продължителен период, каза зам.-кметът Енчев. Той съобщи, че за всички детски градини са осигурени предпазни средства и дезинфектанти. От общо 699 души педагогически и непедагогически персонал едва 95 са ваксинираните напълно, което прави повече от скромните 6 процента, а 102 са преболедувалите Ковид-19. Обясняваме, мотивираме, но все пак ваксинирането е личен избор на всеки, каза Енчо Енчев. И съобщи, че самият той завчера се е ваксинирал, тъй като след като два пъти преболедува коронавируса, изследване е установило, че антителата в кръвта му започват да намаляват. 
От тази учебна година всички детски градини и ясли ще хранят децата по единно седмично здравословно меню, каза Енчев. То ще бъде изготвяно по националните стандарти и ще заличи разликите, които досега са съществували в различните детски заведения, като дневната стойност на храната е варирала от 1.50 до 2.50 лв. Цената ще се запази 2.50 лв., тъй като засега не  се налага тя да бъде променяна, увери Таня Тодорова. Седмичните менюта ще бъдат публикувани на сайта на общината. 
Ремонти за 230 000 лева са извършени в детските градини „Чучулига“, „Детелина“, „Иглика“, „Приказен свят“, „Синчец“, „Зора“ и „Русалка“. За 147 679 лева са направени ремонти в училища - в „Алеко Константинов“, „Йордан Йовков“, „Възраждане“, Дойче шуле, Европейското училище и Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура. От тази учебна година Общината ще осигури и обучение по роботика и виртуална и добавена реалност за всички училища. Това ще става в партньорство с Русенския университет и Центъра за ученическо техническо и научно творчество.