27 ученици от Русе са с положителен резултат за коронавирус след завръщането си от летен лагер в Слънчев бряг. Нито едно от децата не е настанено в болница за лечение, а в момента тече епидемиологично изследване за установяване на още заразени и контактни лица.
283 ученици са били на ученическа организирана ваканция в Слънчев бряг. 200 от тях са от Европейското училище и 83 от Дойче шуле. При завръщането си у дома някои са имали оплаквания от неразположение и леко повишена температура. При 27 от учениците е доказана корона вирусна инфекция и в момента тече епидемиологично проучване. Макар че от Регионалната здравна инспекция са се свързали с всички родители, те не са оказали съдействие на здравните власти, коментира директорът на РЗИ-Русе д-р Искра Генева. Лабораторията на инспекцията е работила до 15 ч в събота, никой не се е появил за безплатен антигенен тест.
Според д-р Генева причина за това поведение на родителите е нежеланието им да бъдат карантинирани като контактни лица за 10 дни, ако децата им са вирусоносители. 
Нито един от гимназистите не се нуждае от болнично лечение засега, а всички проби, взети в Русе през последния месец, са от вариант Делта на корона вируса.