Щафетна гладна стачка с искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев започва от 1 септември Русенският граждански комитет „Съвест“. Това ще е втората им такава проява, след като преди три години по същия начин подкрепиха Десислава Иванчева и Биляна Петрова.
Активистите от „Съвест“ участваха активно в миналогодишните протести на площада в Русе и дори и сега всяка сряда излизат с плакати пред Съдебната палата и искат оставката на главния прокурор Иван Гешев.
„Ние искаме този прокурор да си отиде колкото се може по-бързо. И тъй като досега не се получава това нещо, отново влизаме в щафетна гладна стачка. Аз ще бъда на първи септември първият, а след мен продължават останалите. В момента списъкът ни е около 25 души и  продължава да се попълва“, каза председателят на „Съвест“ Лука Аркалиев по БНР.
Според създадената вече организация всеки ден по един от доброволците ще се лиши от храна в продължение на 24 часа, а до тези действия се стига, тъй като търпението ни е изчерпано, допълва секретарят на комитета Васил Събев.
„Ние целим да усилим натиска върху господин Гешев, още веднъж да го призовем да не се прави на толкова голям тарикат и да се надсмива с един такъв грандомански тон, а просто да се вземе в ръце, да си подаде оставката час по-скоро и да махне този позор от себе си. Това ни е целта“, каза още Събев.
Гладната стачка ще е безсрочна, а за участие в нея са се записали както хора от цялата страна, така и живеещи в чужбина.