„Индустриален парк ЛВЗ“ вече е вписан в  електронния регистър на индустриалните паркове, поддържан от Министерството на икономиката, научи „Утро“. Така собственикът „Булмаркет“ ще може да се възползва от всички предимства, предвидени в новия закон за индустриалните паркове, приет през февруари тази година.
На този етап ползите са минимални и са свързани с улесняването на някои административни процедури, каза за „Утро“ зам.-управителят на „Булмаркет“ Светослав Първанов. 
Индустриалните паркове получават наполовина по-кратки срокове за някои производства по закона за устройство на територията. Законът предвижда още, че собственици и инвеститори (инвеститорите са лицата, които извършват производствена дейност в индустриалния парк) може да получават подкрепа при условията и по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, както и чрез национални програми и европейските структурни и инвестиционни фондове. 
Както „Утро“ писа, „Булмаркет“ закупи останките от бившия Локомотиво-вагонен завод с идеята да стартира там производство на жп вагони. Имотът бе отделен в дъщерното дружество „Индустриален парк ЛВЗ“ ЕООД. За негов управител бе назначен инж.Спасимир Димитров, бивш директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ в Община Русе, който е магистър инженер по „Радиоелектроника и радионавигация“, магистър по „Национална сигурност и отбрана“ и „Икономика и управление на промишлеността“. Проектни книжа бяха внесени и в Община Русе. Установени бяха контакти с големи европейски компании за бъдещо сътрудничество, тъй като собственикът на „Булмаркет“ Станко Станков бе категоричен, че компанията ще стартира проекта само ако има мощен чуждестранен партньор, който да осигури както достъп до ноу-хау, така и до световните пазари.
След разчистване на терена от неизползваемите сгради се предвижда поетапно обновяване на трите големи производствени халета, което ще завърши догодина. Планираното производство на вагони обаче се бави заради сложната ситуация на международните пазари, която прави потенциалните чуждестранни партньори в проекта предпазливи. Заради рязкото поскъпване на основните метали производството на вагони става нерентабилно, тъй като един вагон преди всичко е метал. Интерес от чуждите компании към ЛВЗ има, но всички очакват обстановката да се изясни, каза Първанов.