Президентът на СКЛА „Дунав“ Евгени Игнатов е личен треньор на Християн Стоянов. Най-добрият български лекоатлет в бяганията на средни дистанции от близкото минало работи от няколко години с олимпийския медалист. Вчера „Утро“ разговаря с Игнатов.


- Честито! Какво стои зад това отличие?
- Благодаря! Банално е да се каже, но стои много труд. Истината е, че Стоянов проля много пот. Годината беше изключително трудна. През миналия ноември Християн изкара много тежък ковид. Заболяването върна подготовката му назад. Трябваше на практика да почнем отначало. Ние обаче вярвахме, че може да вземе медал в Токио. Той вярваше повече от всички. Все пак зад гърба си имаше световна титла и вицетитла от европейско първенство.  Тази година ни върви да сме втори /Смее се/. Имам предвид, че отново завърши след Яремчук в шампионата на Европа. През следващия сезон трябва да сме първи. Истината е, че руснакът също беше подготвен много добре.  
- Как мина стартът?
- Беше тактическо бягане. Африканците умишлено наложиха в началото бавно темпо. Идеята им бе ясна - да се запазят свежи и да атакуват в последната обиколка. Темпото се увеличаваше с всеки метър и бе хубаво, че Християн се държеше в челото. Затвориха го на няколко пъти и направиха опит да го избутат. Той издържа. Вече знаете как мина последната обиколка с по-добрия финален спринт на Яремчук. За мене е ясно и съм категоричен, че ако Християн се бе разминал с ковида, щеше да е шампион. И среброто обаче не е малко постижение, когато става дума за олимпийски турнир с изключителна конкуренция.
- Поздравления отново! Кога да ви чакаме?
- На 31 август, живот и здраве, ще се завърнем в България.