Героят от 5-дневния 181-километров плувен маратон в река Самара Теодор Цветков се завърна в Русе и беше посрещнат от щастливите роднини и приятели. Той се класира втори, взе сребърен медал, а раните по врата и китките още дълго ще му напомнят за тежкото изпитание на физическите и психическите му сили.
„Имаше няколко минуса, определено най-лошото беше, че от неопрена, с който трябваше да плувам, се бяха възпалили сухожилията на китките ми. Всеки ден аз не знаех ще мога ли да продължа на следващия, но го направих. Пак доказах, че няма невъзможни неща“, разказа Теодор Цветков за „Утро“.
По-лесно се справил с ниската температура на реката, която 4 от 5 дена била със средна температура от 20 градуса, но пък с ледени подводни течения. Именно за студа на водата Теодор се бил подготвил предварително. Като свой „единствен плюс“ Теодор посочва брат си Валентин Цветков, който е трябвало да му помага в един момент с всичко заради болката в китките. Валентин помагал и на организаторите на състезанието, които удостоили и него със символичен медал за геройство. 
Един от първите, с които се срещна Теодор след завръщането си в Русе, беше кметът Пенчо Милков. „Той много се зарадва, все пак аз заради него отидох в Русия да се състезавам, благодарение на подкрепата на Община Русе“, каза Теодор, който посвети благотворителното си плуване в река Самара на проблема с глобалното затопляне.