Шест деца с Ковид-19 са приети само за една седмица в Педиатрията на УМБАЛ „Канев“, сред които и новородено бебе, съобщи вчера началникът на отделението д-р Ева Цонкова. По думите й, през този месец в отделението са настанени двойно повече заразени с коронавирус деца в сравнение с пролетта. Четири вече са изписани, но 2-годишно дете все още се бори с болестта, уточни д-р Цонкова.      

Най-малкият пациент в Педиатрията е момченце от Баниска, което е прието за лечение на 17-ия ден от раждането му. То започнало да кашля, появила се хрема и уплашените родители побързали да го заведат в болницата. След като лекарите установили, че бебето е болно от Ковид-19, веднага започнали лечение. Родителите не предполагали, че са заразени, но направените PCR тестове показали наличие на инфекция. Симптомите на заразата напълно изчезнаха и детето ще бъде изписано утре /днес, б.а./, каза за „Утро“ д-р Ева Цонкова. Тя уточни, че в Баниска е имало още две инфектирани с коронавирус деца, което подсказва, че там има огнище на заразата. 
Безсимптомното протичане на болестта при някои родители е причината за заразяването на децата. В много от случаите това са родители, които са се завърнали в отпуск от чужбина. За щастие, при малките инфекцията протича леко, симптомите са като при респираторно заболяване - кашлица и хрема, каза д-р Цонкова. Не така стои обаче въпросът при по-големите, при които заболяването протича по-продължително. Затова навършилите 12 години трябва да бъдат ваксинирани, като така ще се ограничи и заболеваемостта в училищата, убедена е д-р Цонкова. В Русенско до този момент са ваксинирани напълно само 156 деца на възраст над 12 години, а 189 чакат за втора доза.