Оценяваме сложната ситуация в условията на разрастващата се отново Ковид обстановка, но духът на хората също трябва да бъде високо вдигнат. Така кметът Пенчо Милков обясни накратко усилията на общината и на организационния комитет на фестивала „Мартенски музикални дни“ най-после да се състои 60-ото издание на международния музикален форум. Притеснено ни е много, аз никога не съм мислил, че ще бъда изправен пред такава ситуация - да настоявам пред Ива Чавдарова да се изготви план Б, тоест, ако внезапно се окаже, че някой от участниците не може да пристигне, да бъде направена замяна с други артисти, каза кметът. Той обясни, че и в момента много хора от екипа на ММД са ваксинирани, ще се помисли и за останалите, а които не желаят ваксинация, ще преминат PCR тестове. Макар че билетите ще се продават само за 50 на сто от капацитета на залите, ще има хора, които ще проверяват дали вътре се спазва това условие, както и изискванията за проветряване и дезинфекция. 
Даваме си сметка за рисковата ситуация, но си даваме сметка и за това, че ако четвърти път отложим провеждането на фестивала, няма да бъде добре, каза зам.-кметът Енчо Енчев. Разчитаме на интелигентната публика на музикалните събития, добави той. Притесненията си не скри и директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев, който очаква на 30 август режисьорът на постановката „Мефистофел“ Жан Франсоа д‘Онт да дойде за четвърти път и този път премиерата да се състои наистина. 
Откриването на 17 септември е поверено на оркестъра на операта под диригентството на Емил Табаков. Маестрото в момента е в Колумбия и като се завърне оттам, веднага ще дойде в Русе за репетициите, уточни Кюркчиев. В програмата са включени 5 оркестрови концерта, 8 ансамблови програми, две събития от календара на „Мартенски музикални дни - джуниър“, 2 джаз концерта и 4 съпътстващи изложби. Над 450 са участниците, повечето от България, но също и от Израел, Германия, Унгария, Русия, Словения и Франция. Специално предизвикателство към публиката ще отправи виртуозът Светлин Русев, който в концерта си на 26 септември заедно с Йоръм Сон предлага двамата с пианистката да изпълнят 10 биса по желание на публиката. Надяваме се, въпреки сложната обстановка фестивалът да донесе много радост на публиката, каза селекционерът на ММД Ива Чавдарова. И уточни, че само от проваленото издание на ММД през март 2020 година организаторите са загубили 20 000 лева от закупените предварително самолетни билети за участници във фестивала.
Продажбата на билети за главното музикално събитие на Русе започват в касата на операта от 1 септември, сряда. В Ивентим продажбите ще стартират още в понеделник, 30 август. Цените са като за предишните издания, увери Чавдарова.