С 59 са увеличени леглата за неинтензивно и интензивно лечение на пациенти с Ковид-19 в университетските болници „Канев“ и „Медика Русе“, стана ясно вчера от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Това прави 30% повече легла в областта в условията на разширяваща се четвърта вълна на коронавирусната инфекция.
Двете лечебни заведение вече разполагат с общо 243 легла за пациенти с Ковид-19, 46 от тях са реанимационни. Най-сериозно е увеличението на неинтензивните легла в Университетска болница „Канев“. Там те вече са 91 при 60 досега, а реанимационните легла са вдигнати от 4 на 10. В УМБАЛ „Медика Русе“ леглата за лечение на неусложнени пациенти са с 6 повече, но за сметка на това реанимационните са увеличени с 16 и от 20 вече са 36. Без промяна остават леглата в беленската болница „Юлия Вревска“ и Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“, като на двете места те са съответно 31 и 34 за неинтензивни грижи. В отделна сграда на Комплексния онкологичен център също има възможност за настаняване на петима пациенти с Ковид-19. 
По последни данни в момента на болнично лечение в региона се намират 156 души, като 37 от тях се нуждаят от интензивни грижи. Свободните легла са 87, като девет от тях са реанимационни. Имаме готовност по всяко време да увеличим леглата за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в региона, ако се наложи, категорична е д-р Генева.
Същевременно Русе и Гюргево започнаха обмен на информация за разпространението на Ковид-19 от двата бряга на Дунав. Идеята за този обмен възникна по време на среща на Борислав Българинов и неговия заместник Синан Хебибов с префекта на Гюргево Анета Матей. 
Последните данни сочат, че общо потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в Гюргево са 11 131, от които 10 в сряда. Излекуваните са 9412, под карантина в домовете се намират 623 души, а седем са на болнично лечение. Със завършен имунизационен цикъл са общо 51 092 жители на Гюргево, което е около 20% от населението на окръга. Следи се и за появата на епидемични огнища в двата гранични града, като обменът на информация ще се осъществява всяка седмица.