Създаването на консорциум между български и румънски проектанти, който да изготви предпроектно проучване за изграждането на втори мост над Дунав в района на Русе-Гюргево, обсъдиха вчера областният управител Борислав Българинов и заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Ангелеску. Експертите ще имат на разположение няколко месеца, през които да изготвят конкретна и ясна техническа спецификация на бъдещото съоръжение. Те ще посочат колко платна ще има, капацитет на трафика, устойчивост на настилката и колко ще струва строителството. „Транспортните коридори от север на юг са липсващите звена в развитието на източната част на Европейския съюз. Необходимо е да обединим усилията си, за да покажем, че власите сме загрижени за гражданите и решаваме проблемите на обществото“, заяви Българинов, който настоява консорциумът да бъде факт още до края на септември. 
Най-вероятно идеята за втори мост над река Дунав при Русе ще бъде представена в рамките на предстоящата транспортна международна конференция на 7 - 9 септември. 
На срещата стана ясно още, че ремонтните дейности на фериботната площадка в Гюргево са в ход. Най-късно до края на октомври се очаква да бъде дадено разрешение за откриването на корабна линия между Русе и Гюргево от междуведомствена комисия към Министерския съвет.