1000 лева плюс дължимите лихви от 2013 г. досега трябва да плати Прокуратурата на бившия областен управител Румен Януаров по делото за дискриминация, което той окончателно спечели. Тричленен състав от Върховния касационен съд се произнесе с решение за това, което не подлежи на обжалване и вече е в сила.
Делото за дискриминация е свързано с повдигнато обвинение на Януаров в качеството му на областен управител за документна измама. То бе прекратено от самата прокуратура заради недоказаност на обвиненията, я впоследствие Януаров я осъди. Но именно по време на разследването той беше викан два пъти - през юни и юли 2011 г., на разпит с следствието. По това време след претърпяна операция той се е придвижвал с патерици и е бил принуден да изкачва стъпала поради липса на осигурен свободен достъп за хора с увреждания. Януаров поиска 7000 лева обезщетение, но Районният съд, където старятира делото, му присъди 1000 лева. Последваха обжалвания, връщане на делото и промени в закона.
Почти осем години по-късно ВКС се произнесе окончателно, като потвърди на практика първоначалното решение на Районния съд в Русе.