Шест български фирми и обединения, чешката „Шкода Електрик“ и германо-турската Bozankaya Oto. Mak. Iml. Ith. ve Ihr. A.S., базирана в Анкара, ще се състезават за доставката на 15 нови тролейбуса за „Общински транспорт Русе“. Офертите им вече са отворени и работата на комисията по оценка на кандидатите е започнала, съобщиха вчера от Община Русе. Обществената поръчка е с прогнозна стойност 17,1 млн. лева и е част от мегапроекта за подобряване качеството на атмосферния въздух в Русе чрез покупката на електрически превозни средства за градския транспорт.
Сред кандидатите са столичната „Биофрог ЦЗ“ ЕООД, която спечели и поръчката за доставката на електробуси, както и нейният конкурент „Екселор Холдинг груп“. Останалите са столичните „Авто инженеринг холдинг груп“ ЕООД, „Медсис“ ЕООД, „Бест Кар Логистик“ ООД и обединението „Мотор Трейд“, в което участват хасковската „Те-Трейд Груп“ и „Бус Мотор“.
Bozankaya е компания, създадена в Германия, но от 2003-а е базирана в Турция, където произвежда електрически превозни средства за градския транспорт като електробуси, трамваи и мотриси. Другият чуждестранен кандидат е чешката „Шкода Електрик“, която обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията условията на поръчката, но въпреки това е подала оферта.
Както „Утро“ писа, „Шкода Електрик“ възразява срещу късия срок за доставка на тролейбусите, определен в обществената поръчка - 270 дни. Компанията твърди, че това е твърде кратко време и изискването не отговаря на обичайните срокове за производство и доставка на тролейбуси. На условията може да отговори само производител, който вече има в наличност возилата.
Този казус тепърва ще се разглежда в КЗК, която отхвърли искането на „Шкода Електрик“ за спиране на процедурата. По закон обаче дори по поръчката да се избере изпълнител в следващите дни, с него не може да се сключи договор, тъй като това може да стане чак след влизане в сила на всички решения по процедурата. 
При първото стартиране на процедура през 2019 година се явиха само двама участници, а след разширяването на условията през 2020 година - 5. Кметът и неговият екип приветстват и ще продължават да стимулират участието на максимален брой фирми в процедурите за разходване на публични средства, което да гарантира конкуренцията с цел постигане на оптимален баланс между качество и цена на предлаганата услуга, казаха вчера от Община Русе.