Пътят Русе-Бяла е един от най-опасните в страната. Отдавна е ясно, че единственият начин да се ограничи необичайно високата смъртност на този път, е да се построи магистралата Русе-Велико Търново. Това се казва в декларация на „Демократична България“, която вчера беше прочетена от русенския депутат Стефан Тафров от трибуната на парламента. Повод за декларацията станаха множеството тежки катастрофи по кървавата отсечка Русе-Бяла само за няколко дни, в една от които загина и 5-годишно дете.
„Въпреки усилията на МВР по отношение на сигнализацията на пътя, организацията и контрола на пътното движение, жертвите по този път не намаляват. С особено мрачна слава се е сдобило зле проектираното кръгово движение при град Бяла. Несекващият поток от тежкотоварни камиони, прекосяващи Дунав мост в двете посоки, натоварва допълнително този път и прави придвижването по него още по-рисково“, се казва още в декларацията, с която „Демократична България“ настоява да се ускорят проектирането и строежът на бъдещата магистрала Русе-Велико Търново и призовава всички народни представители да сложат край на този скандал.
Ден преди това друг русенски депутат - Крум Зарков от БСП, оповести справка от МВР по негово запитване за катастрофите по пътя Русе-Бяла. Справката показва, че за периода от 2017 г. до средата на август 2021 г. в участъка са регистрирани 641 катастрофи, в които са загинали 26 души, а други 252-ма са ранени. „Приблизителната сметка показва, че средно на 3 дни става произшествие, всяка седмица има ранени и на два месеца - смърт. Въпроса зададох на 18 август, а оттогава ни връхлетяха още трагедии. Пиша това, за да знаят всички, които имат отношение към реализирането на този проект, за жестоките последици от всеки загубен ден“, казва още Зарков, който неотдавна определи този дългоочакван строеж като животоспасяваща операция.
Радостен е фактът, че двама русенски депутати от напълно различни и дори опониращи си политически сили са обединени от един изключително сериозен проблем и призовават за неговото ускорено решаване. Русе изпрати още шестима народни представители в парламента, но засега не е ясно дали те също оценяват като животоспасяваща операция построяването на магистралата до Велико Търново и какво биха направили за това. Дано не са забравили, че са в парламента, за да защитават интересите на русенци, а не тяснопартийните си сметки.