С нови 83 заразени с коронавирус за предходното денонощие област Русе вчера влезе в червената Ковид зона. Засега няма да се предприемат допълнителни ограничителни мерки, въпреки че през следващите седмици се очаква покачване на новозаразените в региона. Обмисля се обаче вариант пред хипермаркетите и мола да бъдат поставени мобилни ваксинационни пунктове, които да работят след 18 часа в делничните дни и от 10 часа през почивните.
Това стана ясно вчера на заседанието на Областния оперативен щаб, което беше ръководено от областния управител Борислав Българинов. Според него по-крайните мерки като ограничаване работното време на заведенията, не са необходими, защото не водят до по-добър резултат, а пречат на малкия и средния бизнес и стресират хората. „При сегашната ситуация е необходимо да се спазват настоящите мерки и да се упражнява по-строг контрол върху тяхното прилагане“, коментира Българинов. Той посъветва Регионалната здравна инспекция да проведе по-мащабна разяснителна кампания за това какви са ползите от имунизацията срещу коронавирусна инфекция.
„Ваксините са най-сигурният начин за преодоляване на пандемията, защото те предпазват от тежко преболедуване на инфекцията, но не 100% от заразяване“, каза и.д. директор на РЗИ д-р Искра Генева. И поясни, ча макар и рядко, има случаи на ваксинирани, но разболели се хора. Някои от тях са приети за болнично лечение, но не са в тежко състояние, тъй като са имунизирани.
B УMБAЛ „Kaнeв“ ca били пpиeти тpимa вaкcиниpaни пaциeнти. Eднaтa жeнa e нa 21 гoдини c вaкcинa „Янceн“, дpyгa жeнa нa 69 гoдини e билa c „Moдepнa“. Te ca изпиcaни и ca били в лeкo oбщo cъcтoяниe. Имa и eдин мъж нa 67 гoдинa c „Moдepнa“ пъpвa дoзa, кaтo cлeдвaщaтa e тpябвaлo дa бъдe пocтaвeнa в нaчaлoтo нa ceптeмвpи.
Изпълнителният директор на УМБАЛ „Канев“ Иван Иванов съобщи, че през миналата седмица във вторник заболелите от коронавирус в болницата са били 28, а днес /вчера, б.р./ вече са 56. Към болниците има заповеди за етапи на заболяванията и в „Канев“ вече не трябва да приемат интензивно болни. „Аз имам шестима вече, освен това имам и 5 деца“, каза директорът, като наблегна на факта, че все повече заразата засяга децата.
На срещата стана ясно още, че на този етап лечебните заведения са осигурени с медикаменти, консумативи и кислород и могат да се справят с увеличаващата се нужда от хоспитализации на болни от Ковид. Известно притеснение има по отношение на едни от най-необходимите препарати за лечение - „Ремдисивир“ и „Фраксипарин“, който предпазва от образуването на кръвни съсиреци, което е често срещано усложнение при болните от коронавирус. Затова от Областния оперативен щаб ще поискат от Министерството на здравеопазването регулярно снабдяване с медикаментите или със заместител на Фраксипарина, защото внасянето му в страната на този етап е спряно. Засега медицински кислород в болниците има достатъчно, но е възможно да се стигне до по-трудното му набавяне поради силно завишената му консумация и недостатъчното му производство. 
От щаба ще поискат и преразглеждане на настоящата методика за изчисляване възнагражденията на работещите в ковид-отделенията за по-справедливото им възнаграждение. Ще се търсят опции и за пускане на нова клинична пътека - за лечение на т.нар. постковиден синдром.