Теодор Цветков завърши втори в един от най-трудните ултра маратони по плуване в света, който се проведе в 181-километрова отсечка от вливащата се във Волга река Самара. В петдневното изпитание освен огромното физическо натоварване беше тествана и психиката на плувеца.
„Искам да благодаря на всички, които ни подкрепят така силно, както и на моите спонсори, без които това второ място нямаше да бъде възможно: Община Русе, УМБАЛ „Медика Русе“, Дентално студио Ченко Сотиров, басейн „Локомотив“ и на всички други, които ми помогнаха и застават винаги зад мен“ написа във фейсбук Теодор.
„Браво, Тео! Страхотно представяне! В тази трудна битка на физика и психика, ти отново си победител! С постиженията си показваш на света българската сила, несломимия дух и упоритостта, които притежаваш!“, веднага го поздравиха приятелите му.
Теодор плува благотворително и този път в подкрепа на световната кауза за справяне с глобалното затопляне. Плувният маратон, дълъг 181 км, беше разделен на етапи с обща продължителност 5 дни. Всеки ден участниците трябваше да изминат около 40 км. Водите на река Самара са непредсказуеми и крият много опасности - силни течения и метеорологични промени, което поставя на изпитание не само физическите, а и психическите сили на плувците. Самара е с обща дължина 594 км и се влива във Волга, която в близост до град Самара прави невероятен завой, като описва почти пълен кръг. Това е единственото плувно състезание, в което след като плувците превъзмогнат 181 км, отново са на същото място, от което са влезли във водата първия ден.