Обучението по шест специалности в Русенския университет ще бъде безплатно за целия период на обучение. Това стана ясно, след като завчера излезе заповедта на служебния министър на образованието и науката Николай Денков. 
За втора година безплатно за нашите студенти ще бъде обучението по шест от специалностите, които влизат в списъка на така наречените „дефицитни“, обясни за „Утро“ ректорът на РУ проф.Христо Белоев. Държавно финансиране ще поеме обезпечаването на курса на подготовка на студенти, които се запишат в две специалности от „Педагогика на обучението по...“, материалознание и машинни технологии в Машиностроителния факултет, финансова математика във факултета по природни науки в Русе. 
Безплатно обучение през целия курс ще получат също младежите в два от филиалите на русенския ВУЗ - в Силистра и в Разград. Силистренските студенти ще се възползват от бонуса да учат, като не заплащат такси, ако изберат да се подготвят за учители в специалността „Педагогика на обучението по...“. В Разград безплатно ще бъде обучението на младите хора, които възнамеряват в бъдеще да се занимават с химични технологии. 
Миналата година МОН за първи път въведе този бонус за студентите, които изберат нетолкова популярните специалности, които обаче са тъй необходими за обществото и за икономиката, припомни проф.Белоев. „Постановлението обаче беше валидно само за приема през миналата година. По инициатива на нашия университет ние настояхме и при принципното съгласие на предишния министър на образованието и науката Николай Вълчев сега вече е факт и новото постановление, което дава възможност да бъде стимулиран и следващият випуск студенти да избере така нужните специалности“, каза ректорът на РУ.  
Вчера той гостува в студиото „Денят започва“ на Канал 1 на Българската национална телевизия, където обяви, че учебната година в РУ ще започне присъствено на 4 септември. 55 на сто от преподавателите и служителите са ваксинирани, предстои кампания за ваксиниране и на останалите. 
С постановлението на министър Денков за стимулиране на интереса към определени специалности Русенското висше учебно заведение ще получи 93 264 лева, които ще покрият разходите за безплатното обучение на бъдещите „дефицитни“ специалисти. 
Най-голяма е сумата, която се отпуска на Софийския университет - 332 602 лева, следват Пловдивският университет с 259 119 лева, Югозападният университет в Благоевград с близо 112 000 лева и университетът във Велико Търново, който ще получи 109 735 лева. 
Сред ВУЗ-овете с предимно техническа ориентация Русенският университет получава трета по големина сума - на първо място е Химико-технологичният университет в София, който ще вземе 174 195 лева, следван от Техническия университет в столицата - 144 581 лв. Далеч след РУ остават Техническият във Варна с неговите 54 905 лева, Техническият в Габрово - 21 366 лв. и още дузина други. Най-малко пари по това перо ще получат авторитетният Университет по архитектура, строителство и геодезия - 6329 лева, и Музикалната академия -  скромните 4290 лева. Те очевидно не предлагат специалности, които да са хем търсени и дефицитни, хем да са пренебрегвани от кандидат-студентите.