Родените след 31 декември 1959 г. пенсионери, които към момента получават две пенсии - от Националния осигурителен институт и от Универсален пенсионен фонд /УПФ/, имат шанс да получават значително повече пари от държавата от 1 септември. За целта те трябва най-късно до 30 септември да подадат в НОИ заявление с искане за преизчисляване на пенсията им. По данни на „Утро“ от тази възможност могат да се възползват около 5 хиляди пенсионери от областта, огромната част от които с инвалидни пенсии.   

Шансът за в бъдеще да се получават повече пари от НОИ произтича от новите разпоредби на Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се променя механизмът за определяне на намалението на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент. Те влизат в сила от 1 септември 2021 г. и касаят единствено родените след 31 декември 1959 г., които са се осигурявали и в НОИ, и в УПФ. Досега техните пенсии от НОИ се редуцираха с 20% с аргумента, че четвърт от осигуровките им отива в някой от фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Което не беше никак справедливо, тъй като вноски в УПФ са правени максимум 18 години, а за държавните пенсии се правят трансфери и от бюджета. С новите разпоредби в КСО тези недостатъци са коригирани и коефициентът на редукция се изчислява по сложна формула, като средно се получава някъде около 9%. 
Важно е да се знае, че пенсионерите няма как да загубят, ако подадат заявление за преизчисляване на пенсията - молбата им ще бъде удовлетворена, единствено ако е в тяхна полза. От НОИ уточняват още, че в много случаи пенсията няма да се вдигне след преизчисляването й. Тя ще си остане същата, ако и преизчисленият й размер остане под минимално гарантираната от държавата пенсия. Ако преизчисленият размер надхвърли с малко минималния, увеличението ще е ниско. Тези случаи ще са повече при пенсионерите по инвалидност, каквито са над 70 на сто от получаващите по две пенсии.
Разбира се, много по-лесното решение беше НОИ да преизчисли пенсиите на всички засегнати, без да им създава главоболия да пишат и подават заявления и да се редят пред гишетата. Родната администрация обаче си умира да кара гражданите да й се молят да си свърши работата. А излишната бюрокрация е и с очевидната цел част от имащите право на по-висока пенсия да не се възползват от възможността. Особено след като периодът за подаване на заявления през септември изглежда ще съвпадне с пика на поредната вълна Ковид-19.
Намалената редукция на коефициента от НОИ вероятно ще накара за в бъдеще повече пенсиониращи се да изберат да получават две пенсии вместо една. Както „Утро“ писа, досега масовата тенденция бе да се прехвърлят партидите от частните пенсионни фондове в НОИ. Само за първата половина на годината такъв избор са направили 1200 русенци. Сега може да се окаже, че част от тях са взели грешното решение.