Първите 3D пешеходни пътеки в Русе на ул. „Студентска“ пред университета са необичайна гледка като всяко първо нещо в града на първите неща. Идеята е на художника Георги Георгиев-Бай Георги, а в реализацията й, която е факт благодарение на финансовата подкрепа на „Еконт“, му помага неговият приятел Ангел Иванов.
„Този проект е от януари. Имах няколко срещи в Общината и все получавах отказ от финансиране. Нямали пари за такива неща. Ако толкова съм искал, да съм я направел безплатно. Да, ама безплатен обяд няма, Пари трябват най-малкото, за да се купят материали“, разказа за „Утро“ Георги Георгиев. И той тръгнал да чука от врата на врата в търсене на спонсори. Отзовали се от „Еконт“, които не за първи път подкрепят финансово иновативни идеи за доброто на гражданите на Русе.
От Общината били великодушни - ако Георги си намери спонсор, те ще му дадат разрешение да нарисува 3D пешеходни пътеки. Но... пак ударил на камък. „Идеята ми беше да направим такива пешеходни пътеки около училища и по отсечки, където стават много произшествия, нещо като кампания „Намали скоростта, спаси дете“. Например по „Цар Освободител“, живея наблизо и виждам какво става там. Не можело. По „Плиска“ - щели да я разкопават скоро. Накрая дадоха разрешение за „Студентска“, все още силно възмутен споделя бюрократичните си перипетии художникът.
Георги Георгиев с артистичния псевдоним Бай Георги е учил живопис във Флоренция - люлката на западноевропейския Ренесанс и роден град на титани на четката и длетото като Верокио, Ботичели, Донатело, Джото, Арнолдо Дзоки, автор на символа на Русе - Статуята на свободата. След 15 години в чужбина се върнал в родния си град, когато започнала пандемията, и решил да направи и тук нещо от онова, с което се е занимавал в Италия. „Много добре зная ефекта от тези 3D пешеходни пътеки. Те не са като легналите полицаи, които шофьорите научават къде са и минават през тях, понякога дори без да намалят скоростта. Докато 3D пътеката действа на мозъка, знаеш я къде е и въпреки това, като я видиш, намаляваш скоростта“, казва Бай Георги.
А защо 3D пътеката е само по средата на улицата и не стига до тротоарите? „От двете страни са паркинги, няма как да я нарисуваме дотам. От Общината обаче не са опреснили маркировката, сигурно нямат пари и за това, и сега който види нашата 3D пътека ще си каже: Хубава работа, ама българска!“ - избухва отново художникът и добавя: Бесен съм!