Фестивал „Реките на града Русе“ ще обедини различни видове изкуства, спорт, дизайнерски умения и младежки пориви. От 3 до 12 септември зоната на русенския бряг на Дунав от старата Речна гара до първата пасарелка ще се превърнат в неконвенционално пространство, където предстоят да се случват различни по характер и стил събития. Очакванията на хората, които са се нагърбили с организацията и подготовката на фестивала, са, че той ще вдъхне живот точно на тази крайбрежна ивица и ще ентусиазира русенци реално да се върнат отново към голямата река, която е причина градът да бъде създаден тук преди векове. 
Началото на фестивала ще бъде на 3 септември в 17 часа, когато в района на Речна гара ще бъде разположена специална дизайнерска инсталация, проектирана и изработена от ученици от три русенски професионални гимназии - по строителство, архитектура и геодезия, по дървообработване и вътрешна архитектура, и от Националното училище по изкуствата. 
Идеята не само за инсталацията, но и за самия фестивал е на столичната фондация „Колективът“, която миналата година направи такъв фест в София, обединявайки пространствата на три от реките там - и покрай тях стотици младежи. След фестивала „Реките на града София“, който ще проведем и тази година, решихме да излезем от столицата - и първият град, към който погледнахме, е Русе, разказа за „Утро“ Мартин Янков от „Колективът“. „Създадохме работна група с архитектите и дизайнерите от фондацията и с учениците от русенските гимназии. Всички заедно изработихме няколко проекта, в който младежите вплитат знания, въображение и креативност - русенци ще видят резултата на 3 септември. Иска ни се тази запустяла част от кея да се превърне в място за музика, отдих и спорт, с озеленяване и сянка. И лятно кино. И русенци да видят тази ивица такава, каквато досега не са я виждали“, каза Мартин. 
На 4 септември предстоят различни спортни предизвикателства, ден по-късно, в неделя, туристическо дружество „Приста“ ще представи там „Един ден от живота на праисторическия човек“, а вечерта от 21 ч пак там русенци ще получат своето вече забравено лятно кино. 
Следващия уикенд от 10 до 12 септември предстои втората серия от фестивала. В петък талантливият Серджо Авакян ще зарадва феновете си с концерт, в събота Ruse Go организира състезания по бягане, което ще бъде последвано от два уъркшопа - по ролери и скейт и за изработване на хвърчила. От 12 ч Кукленият театър ще зарадва най-малките със спектакъла „Вълкът и седемте козлета“. В неделя първо ще има открит урок и еко арт работилничка „Нулев отпадък“, а от 17 ч удря часът на най-новата експериментална импро театрална трупа „ВиЖна“. Те първо ще направят уъркшоп, а от 19.30 ще вдигнат адреналина на публиката с импровизационно шоу. 
„Основната ни идея е да съберем хора от различни организации, сдружения, формации, с различни нагласи и различни дарби - за да си говорят и да правят нещата заедно. Обединяващото звено е реката - тя вдъхновява, провокира, подсеща, уравновесява, радва. Радвам се, че така постигаме нещо важно - хората да си говорят и да се чувстват добре заедно. Самият аз преди да създадем фондация „Колективът“, не бях организирал нищо по-голямо от рожден ден с не повече от 10 човека. Когато миналата година видяхме колко народ събрахме на първия фестивал „Реките на града“, направо не можех да повярвам“, обяснява Мартин. И издава, че той самият има сантимент към Русе - детството му е преминало в село Горно Абланово. Но истинският русенец, който беше най-важният човек, осигурил връзките с русенските участници, е Ани Коджабашева - тя си е стопроцентова русенка и беше незаменима при организацията на нещата, обяснява Мартин.