Десетки русенци пренебрегнаха убийствената горещина и се събраха в Художествената галерия на откриването на изложбата „Георги Чендов - познат и непознат“. От големия интерес се изненада и Юли Чендов, единият от синовете на големия русенски интелектуалец и творец, който призна, че не е очаквал толкова много хора да се съберат, при това в августовската жега. 
Изложбата е посветена на 100-годишнината от рождението на Георги Чендов. Тя показва част от картините, с които галерията се обогатява по времето, когато той е бил нейният първи директор; ръкописи, снимки и документи, свързани и с 15-годишната му позиция на първи директор на Русенската опера. Голямата изненада са рисунките и шаржовете на Георги Чендов. Оказва се, че той е бил и голям художник, каза директорката на ХГ Елена Великова и увери, че през следващата година ще бъде подготвена самостоятелна изложба с творби на русенеца. 
Всеки директор и главен диригент на операта в Русе би трябвало да прочете книгата на Чендов „Пауново перо“ за русенската оперна история, препоръча солистът Пламен Бейков. А музикологът проф.Елисавета Вълчинова-Чендова припомни факти от биографията на своя именит свекър, като акцентира върху неговия стремеж към  усъвършенстване и неговата всепосветеност на Русе. Тя съобщи, че архивът на Георги Чендов, грижливо запазен от наследниците му, ще бъде предаден на русенския Държавен архив, а рисунките ще бъдат дарени на галерията. Сърдечно и емоционално за Георги Чендов говори и кметът Пенчо Милков. 
Експозицията се реализира по проект „Георги Чендов - познат и непознат“ на Художествената галерия в партньорство с Русенската опера и Държавен архив - Русе, финансирането е по общинската програма „Култура“.