Две години след гибелта на алпиниста Иван Томов в Хималаите „Утро“ излезе с апел обществеността да помисли как може да бъде почетена и съхранена паметта на останалия завинаги под връх Лхотце русенец. Тази идея вече бе подкрепена от приятели и съученици на Иван. Вчера получихме писмо и от председателя на туристическо дружество „Приста“ Сашо Попов. Предлагаме ви го с малки съкращения.

„Пиша ви в подкрепа на идеята. Иван Томов бе удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Русе. В негова памет можем да направим няколко неща със съдействието на общинските власти и русенската общественост. Имахме дори предварителни разговори с кмета и общински съветници. Предложенията, които сме обсъждали, са следните:
- Назоваване на улица на името на Иван Томов и поставяне там на паметна плоча.
- Издаване на книга-албум с пътеписи и снимки за изкачванията на 7 и 8-хилядници и пътешествията на Иван. 
- Засаждане на дърво в Парка на възрожденците, посветено на Иван Томов, за което да се грижат русенските планинари.
Това, което вече е направено от нас, е:
- поставяне на плоча в района на връх Мальовица в Рила - на скалата, където са плочите на повечето загинали български алпинисти;
- организиране от ТД „Приста“ на турнир за деца по скално катерене за купата „Иван Томов“. Турнирът ще бъде подпомогнат финансово от общинска фондация „Русе - град на свободния дух“. Идеята е турнирът да стане ежегоден, като се работи предимно с възпитаници на училището, което Иван е завършил - СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“.