Русенският художник Огнян Балканджиев, когото и читателите на „Утро“ добре познават, е получил специална покана да участва в 16-ото издание на Празниците в долината на тракийските царе. Нещо повече - авторът, известен с живописните пейзажи, цветните графики и най-вече с неизброимите шаржове на повече или по-малко известни личности, фактически ще открие фестивалните дни в Казанлък. 
В първия ден от празниците - 24 август, в 18 ч в галерия „Иван Милев“ в културно-информационния център на града ще бъде открита изложба на русенеца. Колекцията от предимно нови работи, която той ще покаже пред ценителите и гостите на Казанлък, Балканджиев е нарекъл „Завръщане II“. Това е почти сантиментално намигане към града, където Огнян Балканджиев е  завършил прочутата Художествена гимназия в града на Чудомир. 
Час след откриването на експозицията на площад „Киацо“ в центъра на града ще изнесе концерт русенската група „Soda Acoustic“. Първия ден от Празниците в долината на тракийските царе ще завърши със спектакъл на казанлъшкия драматичен театър „Любомир Кабакчиев“. Трупата ще покаже „Нощта преди Албена“ на Димитър Кабаков по мотиви от творчеството на Йордан Йовков. Казанлъшките празници продължават до 6 септември с многобройни изложби, оперни и театрални спектакли, пърформанси, джаз арт фестивал, литературни премиери и пр.