Състезателят на „Юнак“ /Русе/ Георги Вангелов беше единственият български участник на олимпийския турнир по свободна борба в Токио. Георги завърши пети в категория до 57 килограма. Вчера „Утро“ разговаря с главния треньор в русенския клуб и старши наставник на националния отбор Валентин Ангелов.

- Г-н Ангелов, доволен ли сте от представянето на Вангелов?
- Той хвърли изключително много труд в подготовката. Твърдя категорично, че беше готов за медал. Бронзът му прилягаше. Борбата му за трето-пето място обаче не се разви по най-добрия начин. Тръгна да атакува с мелница, спря се, не се получи. Съперникът му /казахстанецът Нурислан Санаев/ не е случаен борец - втори на световно първенство, медалист от Азиатските игри. Възползва се от грешките на Георги и взе точките си с атаки в десния крак. Вангелов се стара много, но и двамата няма как да бъдем доволни, след като - пак повтарям - заслужаваше да спечели медал. 
- Липсата на конкуренция у нас ли му попречи да разгърне напълно възможностите си?
- Има и такъв момент. Трудно беше например да му осигурим партньори за спаринги, та се наложи да прави преборвания във Варна с ангажирани от нас двама молдовски борци. Опитваме се да поддържаме някакво ниво, но е много трудно. А и в спорта не може без шанс. Ето, побеждавани от нашите Али-Паша Умарпашаев и Ахмед Батаев борци станаха медалисти в Токио. А Умарпашаев и Батаев не успеха да вземат квоти.    
- Какви бяха условията в Токио?
- Времето беше много тежко - хем горещо, хем влажно. Но пък няма защо да се оплакваме, тъй като изкарахме подготовката преди Олимпиадата при подобен климат във Варна. Иначе организацията беше на ниво. Обстановката, разбира се, заради пандемията беше различна. Качваш се в автобус с плътно затворени врати и прозорци, пътуваш 40 минути до залата, после обратно и така.
- Сега какво ви чака?
- В началото на октомври ще има световно първенство в Норвегия. Но да не бързаме, дотогава може да има промени.
- Какво имате предвид?
- Ами знам ли - върнахме се без медал, възможно е и да бъда сменен.