С четири събития се отчита тази година Русе в мащабната инициатива, наречена Европейски дни на наследството. Две от тях са добре познати и традиционни за русенци прояви, които обаче ще преминат под знака на европейската рамка.
Първото от четирите русенски включвания е Международният фестивал „Мартенски музикални дни“, който започва на 17 септември и се очаква, че ще привлече около 6000 души публика. Като участници в него са посочени 450 души.
Ден след откриването на Мартенските е второто събитие от календара на Европейското наследство - това е Римският пазар на крепостта Сексагинта Приста. 2000 човека ще посетят възстановката на древно тържище, предвиждат организаторите от Историческия музей. Ще ги очакват местни фермери и занаятчии, майстори на старинни изкуства, както и древноримски воини и почерпка с ястия от епохата на цезарите.
На 28 септември е предвидено са бъдат официално открити обновените зали „Иваново“ и „Червен“ в сградата на Историческия музей - новият им облик е част от честването на 800-годишнината от основаването на Ивановските скални църкви.
Четвъртата русенска проява по време на Дните на европейското наследство е научна конференция на тема: „Промените в глобалния свят и новите решения“, която ще проведе на 30 септември с 50 участника регионална библиотека „Любен Каравелов“.
По-малко от Русе прояви в този календар имат, да речем, градчето Белоградчик - две събития, или село Ружинци - едно-единствено.
С повече - пет прояви - е включен в календара на Европейските дни на наследството, публикуван на сайта на Министерството на културата, град Борово. Там се предвижда тридневен свободен достъп до изложеното Боровско сребърно съкровище, тридневен свободен вход в посетителския център за разглеждане на гробницата на гетския аристократ от четвърти век преди Христа.
Пак по три дни ще бъдат отворени за безплатни посещения етнографският музей и картинната галерия в Обретеник и обявената за паметник на културата църква „Св.Иван Рилски“ в Брестовица.
За Боровска община Европейските дни на наследството започват от на 28 август, който е обявен за ден на отворените врати в етнографската сбирка и зоокъта в село Екзарх Йосиф с пауните, щраусите, африканските кози и камилата Дидо.
В Бяла от 1 до 5 септември в местното читалище „Трудолюбие“ ще гостува филмовият фестивал Master of Art, с директор Найо Тицин. Беленчани ще имат шанса да гледат документални филми за архитектура, дизайн и мода, изкуство и власт, изобразително изкуство, кулинарно изкуство, литература, музика и танц, театър и кино и др. На 18 и 19 септември пък Историческият музей в Бяла отваря врати за безплатно посещение.