Софи Маринова, Красимир Ранков, Димитър Туджаров-Шкумбата и съзвездие варненски актьори ще представят на 21 септември в Канев център една очарователна перифраза на руския романтичен филм „Таборът отива към небето“, базиран на разкази на Максим Горки.
Българският вариант сменя посоката - „Таборът се връща от небето“. На сцената се разиграва музикална драматизация по либрето на Любомир Пеевски под режисурата на Николай Априлов. Проектът е реализиран от частния театър „Българан“ в морската ни столица с финансиране от Националния фонд „Култура“. Допълнителен цвят в него внасят изпълненията на Ансамбъла за народни песни и танци „Одесос“ при Областната дирекция на МВР във Варна с художествен ръководител и хореограф Радослав Иванов.
Публиката ще съпреживее една вълнуваща романтична история за невъзможната и изпепеляваща любов между конекрадеца Лайку и хубавицата Рада.
С образа за свободни и волни хора, обладавани от силни страсти като любов и омраза, ромите влизат в произведения на световната класика. Значимо място в  спектакъла имат руско-циганските романси и танци. Публиката ги обича, познава и припява „Нане цоха“, „Очи чорные“, „Все, что было“, „Андроверда“, „Две гитары“, „Циган спросил цыганку“ и други. Тази музика е вибрация и ритъм - необятна и необяснима като палавника - вятър, развяващ косите, като огъня в кръвта.
Темите, с които тези мелодии успяват да пленят публиката са любов, гордост, отмъщение, свобода!