Числото 13 от векове е натоварено с особени вярвания и суеверия, които избуяват винаги, когато 13-ата дата от месеца се случи в петък. Е, днес е петък, 13-и, но към обичайната фатална черна котка може да добавите още един щрих. От 1984 годна 13 август е определен и за Международен ден на левичарите. Инициативата е на проведената тогава Международна конфедерация на леворъките. Сериозна работа, нали? Да, наистина е много сериозна и тук науката има да каже много повече от суеверията. Предлагаме ви кратък обзор на левичарството, публикуван в научната секция на сайта offnews.bg. Заглавието и вътрешните акценти са на редакцията.

Ежегодно 13 август е посветен на хората, които предпочитат да използват лявата си ръка.
Как се е случило така, че сред хората е останало и се е запазило едно малцинство, което си служи по различен начин с ръцете?
Естественият подбор укрепва и развива само нужните навици и отсява редките, освен ако не са свързани с някакви полезни характеристики. 
Въпреки това сред човешкото население се запазва „популацията на левичарите“. От това може да се направят следните изводи: 
- неудобствата, свързани с това да си член на малцинствена група, вероятно са по-малко, отколкото предимствата, които евентуално носи това да си левичар;
- съществува определен вид зависимост от изгодата да си левичар или десничар в съответствие с относителния брой на всеки тип в популацията.
Левичарите имат предимство в двубои и състезания с десничари и някои проучвания показват, че процентът левичари има връзка (корелира) с количеството на насилието в обществото.
Но вероятно причината се крие в асиметрията във функционирането на човешкия мозък
Човешкият мозък е двоен орган, състои се от две половини (наречени мозъчни полукълба), които изглеждат почти еднакво. Но всяко полукълбо има функционални специализации - за някои функции невронните механизми са локализирани главно в едната половина на мозъка.
Най-очевидната функционална специализация при хората е центърът на речта и способността да разбираме говора. В средата на 19 век френският неврохирург Пол Брока идентифицира определена област на лявото полукълбо, която играе основна роля във възпроизвеждането на речта. Малко след това германският невролог Карл Вернике идентифицира в друга част на лявото полукълбо област, която участва предимно в разбирането на езика.
Хипотезата, че лявото полукълбо е логичното, а дясното - образно-емоционално, отдавна е опровергана. Тя се основава на това, че центърът на речта се намира в дясното полукълбо. Колкото повече учените научават за мозъка, толкова по-малко разбират как работи. Но все пак се виждат разликите във функционирането на структурите при десничари и левичари.
Докато при 95% от десничарите центърът на речта е в лявата половина на мозъка, за левичарите не се наблюдава тази зависимост. Някои се справят използвайки дясното полукълбо, а други - лявото полукълбо, а някои използват и двете.
По време на изследвания е установено, че 
левичарите обработват информацията с двете полукълба едновременно
Друга разлика, наблюдавана в проучванията, е свързана с обработката на сензорната информация: данните, обикновено възприемани от дясната част на тялото (дясно око, дясното ухо, и т.н.), се обработват в лявото полукълбо в мозъка. Съответно информацията, получена от лявата страна, се изпраща за преработка в дясното полукълбо на мозъка. После мозъкът комбинира резултатите от обработката на двете полукълба и показва какво сме видели и чули.
Разликата в мозъка може да се види в графиките на електроенцефалограмите (ЕЕГ) на десничари и левичари в момента на заспиването. При десничарите обикновено работи само една част от мозъка, което е икономично. При левичарите се забелязва включване на различните структури на мозъка едновременно.
От това обикновено се извличат различни теории за възможностите за креативност и логическо мислене. Смята се, че 
способността за творчество и креативно мислене са по-добре развити у левичарите
Изясняването на отношенията между предпочитаната ръка и функционалните мозъчни специализации може да помогне да се научи повече за механизмите на невробиологичната еволюция, които са в основата на тези отношения, може да ни помогне и да разберем по-добре широка гама от привидно несвързани проблеми като дислексия, заекване, сравнителни изследвания на мозъка, развитието на невробиологията на мозъка, както и за произхода на човешкия език.

Знаете ли, че...

Знаете ли, че думата „ляв“ има негативна конотация. На латински „sinister“ означава „ляв“ и „зъл“, докато на санскрит съществува една и съща дума за „ляв“ и „порочен“.
Ето още 22 любопитни факта за левичарите.
* 10-15% от хората по света са левичари. В света на „Семейство Симпсън“ пък всеки трети. Дори аниматорът Мат Грьонинг, създателят на въпросният анимационен сериал, е левичар.
* 20% от членовете на МЕNSA /организацията на хората с най-висок коефициент на интелигентност/ са левичари.
* Мъжете левичари са два пъти повече от жените левичари.
* Различията в мозъка на левичарите могат да допринесат за различни психични разстройства като шизофрения. Според някои изследвания 40 процента от страдащите от това заболяване са именно левичари.
* Политиците, които са левичари, имат предимство по време на телевизионните дебати. За зрителя жестовете с лявата ръка на екрана изглеждат така, сякаш са направени с дясната. По този начин човекът привлича вниманието и печели доверието на мнозинството от десняци.
* Много левичари имат невероятни музикални заложби и перфектен слух.
* Дълго време се смяташе, че левичарите са по-склонни да развият алкохолизъм. Изследване от 2011 г. опровергава това твърдение, но същевременно показва, че принципно левичарите пият по-често.
* 40% от златните медали, спечелени в бокса, принадлежат на левичари.
* Сред хората с високо образование мъжете левичари са с 26% по-богати от мъжете, служещи си с дясна ръка.
* Ако и двамата родители са левичари, има 50% шанс детето им също да е левичар.
* Повечето женски котки са десничари, докато повечето котараци - левичари. 
* Сред най-известните левичари са Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, кралица Виктория, Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен, Бил Гейтс, Анджелина Джоли и Робърт Де Ниро.

Тест: Левичар, десничар или амбидекстър?

Как да определим дали едно дете е левичар, десничар или амбидекстър?
Обикновено доминира една от двете мозъчни половини, освен това нещата са кръстосани, т.е. дясната половина на човешкото тяло се управлява от лявото полукълбо на главния мозък, а лявата - от дясното. Учените са определили степени на доминиране: силно изразена („стопроцентов“ десничар или ярко изразен левичар) и слабо изразена (може да има 1-2 признака на „левичарство“ - водещо ляво око и ляво ухо, но водещата ръка е дясната).
А при т.нар. амбидекстри двете полукълба работят еднакво, те еднакво добре владеят двете ръце, уши, очи. Тези хора не са много, но според изследванията на учените броят им постоянно нараства.
Тества се само по едно дете, за да не гледат едно от друго. Тестовете се провеждат няколко пъти с интервали между тях (особено при децата) и изводът се прави на база на общите резултати.
- Преплетете пръстите на ръцете. Ако най-отгоре е палецът на дясната ръка, това е признак за водеща дясна ръка.
- Застанете в поза „Наполеон“ (със скръстени ръце на гърдите). Ръката, която е отгоре, е водеща.
- Аплодиране. Десняците пляскат с дясна ръка по неподвижна лява длан, а левичарите - наобратно. Децата обикновено пляскат с двете длани, поставени успоредно, което е признак на амбидекстър (отнася се и за възрастни, аплодиращи с двете ръце). Човек обикновено жестикулира с водещата ръка.
- На изпитвания се дават два молива. Със затворени очи трябва да нарисува две окръжности или два квадрата. Рисунката, изпълнена с водещата ръка, се получава по-хубава. При този тест движенията на водещата ръка могат да бъдат по-бавни, но са по-точни, с по-малко трепкане, линиите са по-ясни, ъглите не са загладени.
- Ако детето вече може да пише, помолете го да напише името си с двете ръце с отворени или със затворени очи. По правило левичарите поставят двете си ръце в центъра на листа и започват да пишат с дясната ръка отляво-надясно, а с лявата - отдясно-наляво. Със затворени очи левичарите пишат името си огледално, а с отворени - както е правилно.
- На детето се предлагат няколко кутийки. Задачата е да открие предмет в една от тях. Водеща е тази ръка, с която се извършват активните действия (вземане, отваряне, затваряне...).
За да определите водещия крак, обърнете внимание как сяда. При поставянето на краката един върху друг отгоре се поставя водещият. При ходене водещият крак прави по-широка крачка.
За да определите водещото око, накарайте детето да погледне през малка дупчица (в лист хартия, можете да използвате и фотоапарат). Първо отворът се поднася към водещото око.
Амбидекстрите дават противоречиви резултати. Те могат да пишат с дясната ръка, но да слушат с лявото ухо, да се хранят с лявата ръка и т.н.