Статутът на традиционната изложба-конкурс по време на фестивала „Мартенски музикални дни“ се разтваря широко и в артистичното състезание вече ще може да участва всеки, който смята себе си за художник.
„В изложбата могат да вземат участие художници, които са родени или живеят в град Русе, както и членове на Съюза на българските художници и Дружеството на художниците-Русе“, пише в статута.
Досега конкурсът се провеждаше на кураторски принцип и в него биваха поканени за участие творци, които са членове на Съюза на българските художници. Това в голяма степен гарантираше високото качество на изпращаните за конкурса работи и със сигурност спестяваше на журито отсяване на любителски картинки, които биха копирали буквално темата, вместо да я интерпретират, което се очаква от такъв конкурс.  
Някои русенски художници са озадачени от премахването на ограниченията, което според тях крие опасността традиционно високите критерии да се размият и да се отвори широко вратата за любители, за които границата между хоби и изкуство е много смътна. Те са на мнение, че както организаторите на „Мартенски музикални дни“ не допускат самодейци или недоказали себе си музиканти на фестивала, така и изложбата в рамките на същия фестивал трябва да държи летвата вдигната високо и професионално.  
Други пък се радват, защото така се давала възможност на много млади автори също да се включат в изложбата-конкурс. При всички случаи журито, което е съставено от представители на СБХ, на Художествената галерия и на общината, ще има повече работа отпреди, а не е изключено да се налага да обяснява избора си на предпочитания. 
Темата тази година е „Пауза“, патронажът е на кмета Пенчо Милков, а крайният срок за изпращане на творбите (само новосъздадени!) е 8 септември. Откриването на изложбата в Художествената галерия на „Борисова“ 39 е на 10 септември, а обявяването на наградените ще бъде на 21 септември. Тогава ще бъдат връчени награда на Община Русе и ММД - 600 лева, награда на ХГ - 600 лева, награда на СБХ - предметна. Наградените творби остават във фонда на галерията.